28 Şubat 2014 Cuma

Integral Makarna mı?

İnsülin direnci ile tanışmamızdan bu yana 2 ay geçti. Diyet, yürüyüş ve ilaçla 4 kilo vermiş durumdayım. 18 Mart'da doktor kontrolüm var. Doktorcuğum ne diyecek sonuçlar nasıl çıkacak merakla bekliyorum. Ama bu arada boş durmuyorum araştırmalarım devam ediyor.

Insülin direnci bizde aile hastalığı oldu. Kız kardeşime, bana ve en sonunda da babama aynı teşhis konuldu. Ancak bu hastalık babamı daha fazla zorlayacak gibi. Makarnayı bu kadar çok severken yiyemeyecek olması çok can sıkıcı. Gittiği diyetisyen bu durum karşısında "Integral" makarna yemesini önermiş. Neymiş bu integral makarna diyerek soluğu markette aldık. Markette satılan integral makarnalara baktığınızda düz kepekli makarna olduklarını sanıyorsunuz. Üzerindeki integral ibaresi olmasa kepekli makarnadan da ayırt etme şansınız yok zaten.

İntergral eşittir kepekli makarna mı?

Bu soruyu bir süredir takip ettiğim Makarna Lütfen'in sahibesi Tuğba Hanım'a sordum. Tuğba Hanım gıda mühendisi olan bir anne. Ailesinde de diyabet geçmişi olduğunu bu yüzden de tam buğday makarna ürettiğini söyledi. Meğersem İtalyanlar tam buğday makarnaya integral diyorlarmış. İşin özü bu kadarmış. Bizim insanımızda illa bir özentilik vardır ya dikkat çekmek için Türkçe'si dururken her şeyin İngilizce'sini söylerler, aynı o hesap yani. Tam buğday makarnalar da tam buğday olan her üründe olduğu gibi normal den daha fazla posa, mineral ve kompleks karbonhidrat içeriyormuş. Glisemik indeksi düşükmüş ve midede kalış süresi daha uzun olup doygunluğu sağlıyormuş.


Tuğba Hanım, bu kadar bilgiyle bırakmamış mailinde devam etmiş ve bulgur tüketmenin de sakıncalı olmayacağını özellikle siyez bulgurunun tok tuttuğunu yazmış. Çorbalara da dikkat etmemiz gerekiyormuş, normal un yerine tam buğday unu kullanmalıymışız. İrmiği bile tam buğday kullanın diyor.

Tuğba Hanım birde örnek vermiş :)

Çocukluğundan beri Tip 1 diyabet olan bir dostunun kan şekerinin aç karnına 82 iken bir tabak kerevizli tam buğday makarna sonrasında sadece 92 olduğunu yazmış. Ne güzel bir haber değil mi.

Mail de bir hatırlatma daha yapmış. O da porsiyon konusu. Diyetisyeninizin verdiği ekmek değişim ölçülerine uyarak yiyeceksiniz diyor. 1 porsiyon 60 gr diyor. Yani neymiş makarna tam buğday diye bütün paketi yemeyecekmişsiniz.


Makarna Lütfen'den birkaç ürün; Biberli ve Domatesli Tam Buğday Makarnası, Sebzeli Çorbalık Tahıl Karışımı, Anne Köftesi Harcı, Brokolili Sebze Çorbası Karışımı, Porçini Mantarlı Makarna Sosu. Ürünlerin tariflerine ulaşmak için lütfen isimlerine tıklayın.

Bu sağlıklı sebzeli tam buğday makarnalara ve daha fazlasına ulaşmak için ise Makarna Lütfen'in internet sitesi http://www.makarnalutfen.com. Özellikle Hikayemiz bölümünü okumanızı isterim.

Sade tam buğday makarnalara ise büyük market zincirlerinde bulabilirsiniz.



Hiç yorum yok :