13 Şubat 2007 Salı

Kuzey İspanya

Atlantik okyanusuna bakan bu kısım kuzey ispanyayı boydan boya geçen ortaçağın en ünlü hac rotası, Bask ülkesinin lezzetli yemekleri ve Bilbao’daki Guggenheim müzesi ile tanınır. İspanyanın büyük şehirlerinde vaktiniz kalırsa mutlaka gezilmeli... aslında Avrupa’da bir tane kilise gezmek hepsini gezmek gibi gelebilir ama eğer böyle hissetmiyorsanız Santiago de Compostela’yı gezmelisiniz.


Burası ortaçağda Kudüs ve Roma’dan sonra Hıristiyanlığın 3. önemli hac noktasıymış. Obradoiro meydanı çevresinde çeşitli tarihi eserler bulunur. Dar sokakları ve eski meydanıyla kent merkezi yürüyerek gezilebilir. Mutlaka görülmesi gereken 3 nokta meydanda ikiz barok kuleleriyle dikkat çeken, Aziz Yakup anısına inşa edilmiş Hıristiyan dünyasının en önemli dinsel mekanlarından olan Santiago katedrali (http://www.catedraldesantiago.es/) , Katolik hükümdarlar tarafından hasta hacılar için han ve hastane olarak yapılmış şuan otel olan Hotel de los Reyes Catolicos ve manastırın barok kilisesinin ön cephesi Convento de san Martino Pinario.

Catabria bölgesinin merkezinde bulunan Santander işlek bir liman kenti. Kuzeyin son derece modern kentlerinden biriymiş. Gotik bir katedral, Goya gibi sanatçıların eserlerinin bulunduğu bir sanat müzesi, arkeoloji müzesi, 350'ye yakın balığın bulunduğu Maritimo müzesi yer var. Ayrıca burnun kuzeyindeki deniz kıyısı banliyösü El Sardinero bahçeler şık cafeler ve kumarhaneleri, çekici plajlarıyla güzel bir tatil beldesiymiş.



Bilbao, Bask endüstri merkezi, İspanya’nın en önemli ticari limanı ve en büyük Bask kentidir. Kent güzel olmamasına rağmen zengindir, gelişim projeleriyle ilgi çekici mimari projeler inşa edilmiş... nehrin kıyısına kurulmuş olan eski şehir görülmeye değermiş burada katedral, arkeoloji ve Bask yaşam tarzını el işlerini anlatan etnografya müzesi bulunuyor. Yeni şehirde ise İspanyanın en iyi güzel sanatlar müzesi bulunuyormuş. 1997 de açılan müze Guggenheim (http://www.guggenheim-bilbao.es/ingles/home.htm) bölgenin kültürel yapısında önemli parçalardan biri olmuş... dikkat çekici bir diğer yerde Bilbao Senfoni Orkestrasına ev sahipliği yapan görünümüyle gemiyi andıran Palacio de la Musicay Congresos Euskalduna... (ben görmediğim için bir şey diyemiyicem) Bask ülkesinde önemli şeylerden biride yemek... gurmeler için bir cennet diyorlar... deniz ürünlerine dayalı taze sebzelerle yapılan yemeklermiş... özellikler tuzlanmış morino, mezgit küçük yılan balığı....

Hiç yorum yok :