23 Aralık 2014 Salı

Oobleck : Katı mı? Sıvı mı?

Pinterest bağımlısı bir anne olarak kızımla yapabileceğimiz aktiviteleri çoğunu buradan buluyorum. Geçenlerde yine aktivite ararken Oobleck denilen birşeyle karşılaştım. Tarifine bakınca çok basit geldi ve denemek istedim. Bir yandan da bizi nasıl bu kadar eğlendirecek diye de merak ettim. 

Oobleck diye aratınca ölçülü bir sürü tarif bulursunuz. Bizimki tamamen doğaçlama oldu. Tarif aslında mısır nişastasıyla yapılıyor ama evde o anda sadece buğday nişastası olduğundan biz onu kullandık. Yarım çay bardağından az bir suyu geniş bir kaseye koyun üzerine de yavaş yavaş nişasta ilave ederek elinizle karıştırın. Renklendirmek isterseniz bir kaç damla gıda boyası yeterli olacaktır. Nişasta erimeye başlayacak elinizle tutabileceğiniz bir kıvama yaklaştıkça oobleck i elinize almaya çalışın. Bakalım neler olacak. 


Tuta bildiniz mi? yoksa elinizden kayıp gitti mi? İşte kasenin dibinden alırken katı ama elinizi kaldırdığınız an sıvılaşan bu maddeye oobleck yada newton sıvısı deniyor. Oobleck e hakim olmaya çalışıp başaramamak ve nişastanın o gıcır gıcır dokusuyla oynamak inanın çok zevkli. 


Ortalık bizde olduğu gibi biraz batabilir ama merak etmeyin nişasta suyu görünce eriyip gidiyor ve geriye hiç bir şey kalmıyor.

Hiç yorum yok :