23 Kasım 2014 Pazar

Aşure


Bu aralar yapmayı hiç bilmediğim tarifler denemeye başladım. Aşure'de bunlardan biriydi. Bu tarz bilmediğim tariflerin ölçülerini genelde mutfaksirlari.com dan alıyorum. Nilay Hanımın denenmiş yapılmış tam tutan tarifleri çok işi yarıyor. Emeklerine sağlık. (Tarif için tıklayın)

Bu aşure tarifinde bir tek şeker konusunda bir değişiklik yaptım. Bana 850-900 gr şeker çok geldi ve tarifi yaparken 500 gr koyup tadına baktım. Bana yeterince şekerli geldiğinden devamını eklemedim. Birde ilk yaptığımda incir Aşureyi ciddi şekilde kararttı. Fotoğraftaki ikinci denememde incirleri ayrı bir kapta pişirip kaselere öyle ekledim. Gördüğünüz gibi bembeyaz bir aşurem oldu. Bir uyarıda bulunmak istiyorum miktarlardan da anlarsınız 30 porsiyonluk bir tarif pişirmek için resmen kazan lazım :) Afiyet olsun.

17 Kasım 2014 Pazartesi

Mutfağımdaki Ferrari


Benim bir elektrikli çırpma telim var hani çorbaları püre haline getirdiğimiz elektrikli küçük mutfak aleti var ya ona takıp kullanılıyor. Ancak her kek veya tatlı yapışımda kollarım kopuyor ve bu nedenle çırpmayı genelde kısa tuttuğumdan pişen keklerden de pek performans alamıyordum. 

Bir ay kadar önce evde pizza yapmayı denedim. Pizza hamurunu yoğurmak ne büyük işkenceymiş o zaman anladım ve  kararımı verdim bir mutfak şefi alma zamanım gelmişti. İnternette marka/model araştırmaları, seyredilen videolar, hangi model hangi sitede daha uygun fiyatlı derken neredeyse hastanelik olacaktım. Gece rüyamda mikser görmeye başlamıştım. Yardımıma Hayattan Azıcık isimli bir blog yetişti diyebilirim. Kendiside bu yollardan geçerek bir profesyonel mutfak şefi sahibi olmuş ve bu konuda detaylı da bir yazı yazmış. (yazıya ulaşmak için tıklayın)

Kenwood KM336

Bazı markalara ulaşmak fiyatların yüksekliğinden benim için pek mümkün değildi ama seçenekleri orta-iyi kategorisinde bulunan 2 modele kadar düşürdüm. Biri Essenso Professeur, diğeri ise Kenwood KM336 modeli. Kenwood'un modelini Ankara'da gezdiğim hiçbir mağazada bulamadım. Essenso ise tüm Esse mağazalarında görülebilir haldeydi. İlla Kenwood'u görücem öyle alıcam derken, Cumartesi günü gittiğimiz avm deki Esse mağazasında meşhur %50+%50 indirimin üzerine birde mağazaya ve o güne özel %20 indirimi görünce Kenwood falan silindi kafamdan ve ferrarimi alıp eve geldik. Tahmin edeceğiniz gibi benden mutlusu yoktu :)



24 Ekim 2014 Cuma

Cupcake Kursu


Kardeşimle birlikte Garanti Emeklilik Hobi Kulüpleri sayesinde Chef Akademi de düzenlenen cupcake kursuna indirimli olarak katılma şansı bulduk. Konu cupcake olunca hafta içi akşam bile düzenlense kursun eğitmeni dahil herkes bayandı. Bizde kız kıza bir yandan kek yapıp bir yandan da eğlendik. 3 çeşit kek ve 3 çeşit krema yaptık. Keklerin biri sade, biri havuçlu diğeriyse red velvet denilen namı diğer kırmızı kadife kekti. Kremalar ise pastacı kreması, beyaz çikolatalı bir krema ile labneli krema idi. Anlayacağınız gece boyunca çok çalıştık. En güzel kısmıysa gecenin sonunda keklerimizi süsleyip paketleyip eve götürmemiz oldu.  

10 Ekim 2014 Cuma

Yoğurt Tatlısı

Günümüz metropol hayatı ve hepimizin çalışma saatleri nedeniyle bayramları tatil nedeni haline getirdiğimiz doğrudur. Birkaç seneyi böyle geçirdikten sonra en azından bir bayramı evde büyüklerimizle geçirmek bana güzel geldi. Tabii bayramın ayrı bir hazırlığı ve yorgunluğu da olmuyor değil ama sonunda bavul boşaltmak zorunda olmamak çok güzel :)

Bayram tatlısı da ayrı bir gelenek. Baklava açacak değilim ama hayatında hiç yapmamış olmama rağmen şerbetli bir tatlı yapmaya kararlıydım ve annemden tarif istedim. Annemin gönderdiği tarifler arasından ise yoğurt tatlısını beğendim. Korka korka yapmama rağmen başta annem olmak üzere herkes çok beğendi. 


İşte Tarifimiz

Malzemeler 
3 yumurta
4 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı yoğurt
1/2 fincan sıvıyağ
6 fincan un
1 çay kaşığı karbonat (üzerine limon sık)
1,5 çay kaşığı kabartma tozu
1-1,5 limon kabuğu rendesi (isteğe bağlı)

Şurubu
3 su bardağı şeker  
4 su bardağı su 

Yapılışı 
Şurup malzemeleri tencereye konulup şurup kıvamına gelene kadar kaynatılır. Diğer malzemelerden sıvı olanlar karıştırma kabına alınarak biraz karıştırılır. Daha sonra kalan tüm kuru malzeme elenerek eklenir. Yağlanmış borcam kabına alınan kek karışımı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirilir. Şurup ve kekin her ikiside ılıkken, şurup kekin üzerine dökülerek kekin şurubu çekmesi beklenir. Afiyet olsun.  

9 Ekim 2014 Perşembe

Çiftlik Temalı 2 yaş Doğum Günü Partisi


Bir doğum günü organizasyonunu daha kazasız belasız atlatmanın haklı gururu içindeyim. Konseptli doğum günü hazırlamayı çok seviyorum. Artık pinterest de sağolsun çok yardımcı oluyor. Fikirleri toplayıp hepsini bir araya getirmek benim için çok zevkli.

Bu sene kızımın doğum günü için konsept bulmak zor oldu. Geçen sene kedi temalıydı bu sene de en sevdiği şey yine kediler ama her sene her sene aynı şey olmaz dedim ve aramaya devam ettim. İnekler, kuzular bu aralarda en çok konuşulanlar olunca Çiftlik temalı bir doğum günü güzel olur dedik. Pinterestte aramaya başladım. Aslında birebir çiftlik teması zormuş, kovboy partileri daha çoğunluktaymış onu öğrendim. Farm yerine Barnyard diye arattığımda daha çok görsele ulaştım. 25-30 adet pinlemeden elde ettiklerimi birleştirerek partiyi oluşturdum. 

Ev ortamında çiftlik teması olmaz diye partiyi annemlerin bahçesinde yapmaya karar verdim. Kırmızı-beyaz kareli örtüler, yeşillik, ağaç derken mekanda temayla bütünleşti. Menümüz misafirlerimizin ellerinin dolu gelmesi sebebiyle her zamanki gibi çok zengindi. 


  1. İsveç köftesi (IKEA'dan 2 kg bir paket almıştım. Partiler için tavsiyemdir. Pişmiş ve donuk halde satılıyor. Bu kadar kalabalığa bu kadar köfteyi hazırlamak ve pişirmek ne kadar zor tahmin edersiniz.)
  2. Köfteler için domates sosu
  3. Fırın patates
  4. Börekler (Sosisli, Patatesli, Peynirli)
  5. Zeytinyağlı Dolma (Bir Nilgün Teyze Klasiği)
  6. Fava
  7. Makarna Salatası
  8. Rus Salatası
  9. Zeytin ezmeli ev yapımı yufka cipsi
  10. Mercimek Köftesi
  11. Havuçlu Peynirli Milföy Havuç (Bir deneme)
  12. Lolipop Kek (Benim bir klasiğim)
  13. 2 ve N şekilli, siyah-beyaz inek desenli, şeker hamurlu kurabiye
  14. Çiftlik temalı doğum günü pastası

IKEA'dan aldığım cam süt şişelerini fotoğraftaki gibi süsleyip, içine ayran ve limonata koydum.


Kızımın elbisesini sağolsun annem dikti. Kırmızı elbiseyi dikmek kolaydı ama günlerce o inek desenli kumaşı aradık bulamadık. Annem tam ümidini kesmişken bu desende bir pijama altı bulmuş. Onu kesti kullandı.


Heyecandan pastanın güzel bir fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Bununla idare edeceğiz.


"2 Yaşında" afişi. Çubuklara geçirdiğim inek, kuzu, civciv, at ve ay çiçekleri hepsini tek tek elimde kesip hazırladım. Süsleme, kağıt, baskı gibi işleri kendim hazırlayınca daha da mutlu oluyorum. Sonuçta üretmek güzel şey...  

19 Eylül 2014 Cuma

El yapımı dekoratif 2


Kızımın doğum günü yaklaşırken bir DIY projesi ile karşınızdayım. Pinterest de gördüm ve bende yapabilirim dedim. Önce kocaman bir "2" çıktısı aldım. Neredeyse A3 ebatlarında. Sonra kırtasiyeden 50x70 mukavvayı aldım. Evde daha önceki çalışmalarımdan kalma sıcak silikon tabancam ve yünlerim vardı. Bir de tabii kızımla nasıl olsa bir aktivitede kullanırım  diye biriktirdiğim kağıt havlu ruloları... 

Yapılışına gelirsek; çıktı aldığım 2 yi kestim. İki mukavva arasını rulolarla dolduracağım için ruloları çeşitli ebatlardan kesip 2 şeklini oluşturdum. 


Aralarına sıcak silikon sıkıp 2 şeklini oluşturdum. Kağıttan kestiğim 2'leri kalıp olarak kullanıp mukavvayı da kestim. 


Yine silikon tabancasıyla rulodan 2'yi iki mukavva arasına tost yaparcasına yapıştırdım. 




Sonrası ise işin en zor kısmı. Evdeki kalmış yünlerle sar babam sar, sar babam sar. Ayakta durması (ağırlık yapması) içinde içine cam boncuklar koydum. 



23 Ağustos 2014 Cumartesi

Maş Fasulyesi Piyazı

Bizde insülin direnci falan çıkınca, şeker hastalarının tercih etmesi gereken ürünlerden biri olan bu şirin fasulyeyle tanıştım. Adı Maş Fasulyesi, Cin börülcesi olarak da biliniyor. Güneydoğu Anadolu da yaygın olarak kullanılırmış. Bağırsak düzenleyici ve şeker düşürücüymüş. Biz et yemeklerinin yanına yakıştığından piyaz olarak tüketmeyi tercih ediyoruz. Tarife ilk olarak mutfaksırları.com'dan ulaşmıştım ama her zaman nar bulunmuyor. Hele bu mevsim çok zor. Bende evdeki yeşilliklerle hazırladım.  


Geceden ıslatmış olduğunuz 1 su bardağı fasulyeyi orta ateşte yumuşayana kadar haşlayın (yaklaşık 15 dakika). Evdeki yeşilliklerden nane, maydanoz ve 1 adet domatesi ince ince doğrayın. 1 adet Kırmızı soğanı piyazlık doğrayın. Fasulyeler soğuduktan sonra doğradığınız malzemelerle karıştırın. Sos olarak; zeytinyağ, tuz, sirke ve nar ekşisini damak tadınıza göre ilave edip, fasulyeleri ezmeden karıştırıp servis yapın.